Dia de la Ciència al Guinardó

El dissabte 9 de febrer omplirem tot el matí el Centre Cívic Guinardó d’activitats relacionades amb la ciència. L’objectiu és apropar la ciència al veïns del barri, i per extensió a la resta de veïns de la ciutat. Realitzarem tot tipus d’activitats per a tot tipus de públic. La ciència també és cultura!

PROGRAMA

Xerrada: El sol, la nostra estrella

A càrrec de Josep Ramon Noy d’ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona.

Ens endinsarem en el coneixement més íntim de l’astre que governa tot l’estol de planetes que no paren de girar al seu voltant, (entre ells nosaltres); El Sol. la nostra estrella.

10 a 10:30 h


Observació: El sol, la nostra estrella

A càrrec d’ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona.

Una vegada acabi la xerrada podrem observar el Sol si la climatologia ens acompanya.

10:30 a 11 h


Activitat: Ciència en Família

A càrrec de Can Nadó.

Mares i pares ens proposaran una activitat per fer conjuntament en família en un ambient lúdic, relaxat, cooperatiu i obert a tothom. (per a nens entre 3 i 7 anys aprox.)

10:30 a 11:30 h


Xerrada: Ciència i indùstria al Guinardó del segle XX: l’Institut Ravetllat Pla

A càrrec de Carlos Acosta, Doctor en Història de la Ciència.

L’Institut Ravetllat Pla va desenvolupar una tasca de recerca sobre la malaltia de la tuberculosi que el va portar a desenvolupar i produir (des de 1923 fins al 1980) uns productes pel “tractament” de la malaltia. La revolució que van suposar els antibiòtics va obligar a canviar la imatge dels productes. Malgrat el seu caire heterodox, els productes van tenir èxit comercial a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina.

11:30 a 12 h


Espectacle infantil: La petita Mei a la recerca dels colors perduts

A càrrec de cia. Experimenta’m un conte.

En un petit poble d’Àsia, un dia, els seus habitants es desperten sense colors. No hi ha el blau, ni el verd, ni el marró, ni el rosa…. Al no haver-hi colors, tampoc hi ha emocions. Així doncs, la gent no està trista, ni alegre, perquè ningú sent res de res. Només una nena, la Mei, la  és petita del poble té una mica de vermell dins del cor, el  vermell que li dóna la força suficient per anar a buscar per  tot el món els colors desapareguts. Amb l’ajut del gran savi Turot la petita Mei intentarà recuperar un per un tots els colors i totes les emocions, havent-se d’enfrontar a tempestes, volcans i al temible drac Tingaroo.

12 a 13 h


Xerrada: Darwin i els antibiòtics

A càrrec de Josep Maria Calverol, biòleg i divulgador.

Poc temps després de l’ús generalitzat de la penicil·lina, ja es va descobrir que alguns bacteris eren resistents als antibiòtics. Actualment, aquesta resistència és un problema preocupant per al sistema sanitari perquè cada cop hi ha més bacteris resistents a antibiòtics d’ús comú. El que pot semblar més inesperat és que aquesta resistència pot ser deguda a un fenomen que és la base de la teoria de l’evolució de Darwin. En aquesta xerrada veurem com això ens pot protegir dels bacteris resistents.

12:15 a 12:45 h


Xerrada: Codis correctors i encriptació

A càrrec de Joan Josep Carmona del departament de Matemàtiques (UAB).

En l’era de les comunicacions, de la transmissió d’imatges i d’informació per les xarxes, la seguretat i la correcció d’errors de les transmissions són eines imprescindibles. Les matemàtiques han estat essencials en el disseny d’algoritmes que han permès aconseguir la fiabilitat en les comunicacions. En aquesta xerrada es farà una petita introducció a les tècniques més bàsiques que s’usen en la teoria de la codificació i d’encriptació. Al mateix temps veurem exemples de com aquests coneixements ha marcat moments claus en la Història de la Humanitat.

13 a 13:30 h