Xerrades

La intenció d’aquestes xerrades és apropar-se una mica més a la ciència. Potser des d’un altre angle, que no consisteixi ni a fer una classe magistral ni tampoc perdre’s massa en el divulgatiu. S’intenta en el possible que sigui autocontingut i que pugui ser seguit amb certa facilitat.

 


GENERADORS D’ENERGIA: CENTRALS HIDRÀULIQUES. Dijous 20 d’abril, 19.30 hores

La força de l’aigua ha estat utilitzada durant molt temps per a realitzar treballs. La primera central hidroelèctrica moderna es va construir a finals dels S. XIX. El renaixement de l’energia hidràulica es va produir pel desenvolupament del generador elèctric, seguit del perfeccionament de la turbina hidràulica i a causa de l’augment de la demanda d’electricitat a principis del segle XX. El 1920 les centrals hidroelèctriques generaven ja una part important de la producció total d’electricitat.

A càrrec de Luis Martínez, del departament d’Enginyeria Elèctrica EET (UPC).


 

EL MÈTODE CIENTÍFIC EN LA VIDA QUOTIDIANA. Dijous 18 de maig, 19.30 hores

Una revisió del mètode científic i la seva aplicació a la vida quotidiana, en particular per descartar mites i pseudociències.

A càrrec de Xavier Luri, del departament de Física Quàntica i Astrofísica (UB).


QUÈ ÉS L’ESPÍN DE L’ELECTRÓ. Dijous 8 de juny, 19.00 hores

L’espín és un dels conceptes més difícils d’assimilar per part dels estudiants de física. No tant per les seves matemàtiques, si no perquè a diferència d’altres conceptes, no prové de la mecànica newtoniana.
En aquesta xerrada intentarem explicar d’on sorgeix i com es va mesurar experimentalment.

A càrrec de Javier Garcia, del departament de física de IFAE (UAB).