Xerrades

La intenció d’aquestes xerrades és apropar-se una mica més a la ciència. Potser des d’un altre angle, que no consisteixi ni a fer una classe magistral ni tampoc perdre’s massa en el divulgatiu. S’intenta en el possible que sigui autocontingut i que pugui ser seguit amb certa facilitat.

 


TEORIA DE GRUPS I SIMETRIES EN FÍSICA. 

Dijous 26 d’octubre, 19.00 hores

Qualsevol acostament a la física teòrica actual no pot entendre’s sense la Teoria de Grups. En aquesta xerrada intentarem explicar què és i perquè és tan important per a la física. Tot això il·lustrat amb diversos exemples.

A càrrec de Javier Garcia, del departament de física de IFAE (UAB).


 

TOT MESURANT L’UNIVERS.

Dijous 16 de novembre, 19.30 hores

Quan alcem la vista al cel en una nit estrellada podem veure molts objectes: avions, satèl·lits artificials, l’estació espacial internacional, la lluna, planetes, estrelles i algunes coses més.

Començant al nostre planeta veurem com ha fet l’enginy humà per poder determinar les posicions i els moviments dels cossos celestes. Anirem pas a pas, de la terra a la lluna, de la terra al sol, de la terra a les galàxies properes i acabarem intentant fer un mapa de l’univers conegut.

Al llarg del camí aprofitarem per conèixer una mica d’història de la matemàtica, de la física i de l’astronomia.

A càrrec de Eduard Gallego, del departament de Matemàtiques (UAB).


L’ART DE FER DEMOSTRACIONS EN MATEMÀTIQUES, LA BELLESA I LA GENIALITAT EN AQUESTA DISCIPLINA.

Dijous 14 de desembre, 19.30 hores

L’apreciació de la bellesa i genialitat de molts resultats en matemàtiques queda reservada a persones amb bons coneixements de les mateixes. Aquesta sessió dirigida a un públic general -que poder no tenen  aquests coneixements- té per objectiu ajudar-los a que puguin captar aquestes qualitats. Ho farem centrant-nos principalment  en el  món de les demostracions matemàtiques.

Les demostracions en matemàtiques són la part essencial i imprescindible d’aquesta ciència. Un resultat no és incorporat al coneixement matemàtic fins que no es disposa d’una demostració correcta del mateix. L’obtenció d’una demostració d’un teorema és una de les mostres més clares de la genialitat i creativitat humanes.

A càrrec de Joan Josep Carmona, del departament de Matemàtiques (UAB).