Xerrades

La intenció d’aquestes xerrades és apropar-se una mica més a la ciència. Potser des d’un altre angle, que no consisteixi ni a fer una classe magistral ni tampoc perdre’s massa en el divulgatiu. S’intenta en el possible que sigui autocontingut i que pugui ser seguit amb certa facilitat.

 

El sol, la nostra estrella

Dijous 12 abril, a les 19.00
A càrrec de Josep Ramon Noy d’ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona.

En l’anterior xerrada, vam donar una ullada general als astres que formen el nostre univers més proper. Ara ens endinsarem en el coneixement, una mica més íntim, de l’astre que governa tot l’estol de planetes que no paren de girar al seu voltant (entre ells nosaltres): El Sol. La nostra estrella.
Mirarem d’esbrinar com és, com es va formar, com actua, quines particularitats té, la seva activitat, edat, quan s’apagarà, etc.
Ell és qui ens dóna vida, llum, mana sobre la resta d’astres del nostre sistema, i també és una mica perillós si no anem amb compte.

 

Les matemàtiques en els videojocs

Dijous 10 maig, a les 19.00
A càrrec de Javier Garcia, del departament de física de IFAE (UAB).

En aquesta xerrada explicarem de forma senzilla com les matemàtiques són la base essencial per programar un joc. Ens centrarem en algun exemple concret per il·lustrar-ho.

 

Els ulls de la nanociència

Dijous 7 juny, a les 19.30
A càrrec de Sònia Estradé, del departament d’enginyeries de la facultat de física (UB).

La microscòpia electrònica ens permet veure-hi a una escala molt allunyada del món macroscòpic al qual estem acostumats. En particular, ens ajuda a entendre el regne atòmic i l’estructura dels organismes vius, així com també dels diversos materials. És una eina imprescindible per desenvolupar noves funcionalitats en el camp de la nanociència i la nanotecnologia, amb aplicacions biomèdiques, en computació i telecomunicacions, i en energies renovables, entre moltes altres.