Dia de la Ciència al Guinardó

El dissabte 9 de febrer de 2019 vam omplir tot el matí el Centre Cívic Guinardó d’activitats relacionades amb la ciència. L’objectiu era apropar la ciència al veïns del barri, i per extensió a la resta de veïns de la ciutat.

La ciència també és cultura!

El sol, la nostra estrella

A càrrec de Josep Ramon Noy d’ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona.

Ens endinsarem en el coneixement més íntim de l’astre que governa tot l’estol de planetes que no paren de girar al seu voltant, (entre ells nosaltres); El Sol. la nostra estrella.

 

Ciència i indùstria al Guinardó del segle XX: l’Institut Ravetllat Pla

A càrrec de Carlos Acosta, Doctor en Història de la Ciència.

L’Institut Ravetllat Pla va desenvolupar una tasca de recerca sobre la malaltia de la tuberculosi que el va portar a desenvolupar i produir (des de 1923 fins al 1980) uns productes pel “tractament” de la malaltia. La revolució que van suposar els antibiòtics va obligar a canviar la imatge dels productes. Malgrat el seu caire heterodox, els productes van tenir èxit comercial a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina.

 

Darwin i els antibiòtics

A càrrec de Josep Maria Calverol, biòleg i divulgador.

Poc temps després de l’ús generalitzat de la penicil·lina, ja es va descobrir que alguns bacteris eren resistents als antibiòtics. Actualment, aquesta resistència és un problema preocupant per al sistema sanitari perquè cada cop hi ha més bacteris resistents a antibiòtics d’ús comú. El que pot semblar més inesperat és que aquesta resistència pot ser deguda a un fenomen que és la base de la teoria de l’evolució de Darwin. En aquesta xerrada veurem com això ens pot protegir dels bacteris resistents.